Zamów sobie indywidualną ergonomiczną kuchnię

28/07/2016 18:23
Aktualności, Zamów sobie indywidualną ergonomiczną kuchnię - zdjęcie, fotografia

Zamawiając kuchnię na wymiar myślisz o tym jak szeroki powinien być blat, czy duże AGD ma być w zabudowie, czy wolnostojące, jakiej szerokości zmywarkę wstawisz, jak głęboki zlew. Tymczasem praca w kuchni to wysiłek fizyczny, obciążenie nóg i kręgosłupa. Zadbaj też o siebie, szczególnie jeśli wszystkie elementy będą docinane zgodnie z Twoim życzeniem!


Zgodnie z badaniami przeciętny Polak spędza w kuchni 6 godzin tygodniowo. Projektując swoją kuchnię dopasuj wysokość jej elementów do domownika, który najwięcej czasu poświęca Waszym posiłkom. Nie masz powodu, aby iść w standardowe wielkości, jeśli do nich nie pasujesz lub nie są wygodne dla Ciebie.

 

Rozważ, czy aneks kuchenny nie może być zorganizowany w kształcie litery U, podobnie, jak kuchnie zamknięte. Przygotowywanie posiłków będzie wymagało mniejszej ilości spacerowania, być może nawet uda Ci się zorganizować wszystko w zasięgu rąk.

 

Źródło zdjęcia: www.kuchniewarszawa.com.pl

 

Standaryzowana wysokość blatu to 72 cm, jest to optymalny wymiar dla tylko dla przestrzeni roboczej. W projektowaniu kuchni znaczenie ma nie tyle co wzrost a wysokość łokcia. Dno zlewu powinno być 10-15 cm poniżej wysokości łokcia. Odciąża to kręgosłup.

 

Strefa gotowania, czyli płyty indukcyjna - powinna być usytuowana poniżej 25 cm poniżej wysokości łokcia. Ułatwia to wygodne gotowanie a zatem zmniejsza obciążenie ramion i barków. W efekcie blat ze zlewem jest najwyższy, blat do pracy na standardowej wysokości a blat do gotowania, uwzględniający wysokość garnków, wychodzi najniższy.

 

Nowoczesne okapy są usytuowane skośnie, dzięki temu łatwy dostęp do przycisków uruchamiających wentylatory, czy zapalających światło, maja nawet wysokie osoby. Przegląd zawartości szafek ułatwia najnowszy system otwierania - front składa się i jest przepołowiony, podnoszony na specjalnych mechanizmach.

 

Źródło zdjęcia: www.kuchniewarszawa.com.pl

 

Najniżej położone szuflady, np. te z garnkami, czy z koszem na śmieci, z reguły ciężkie i niełatwe do otwarcia jedną ręką, można zamówić otwierane za pomocą stopy, bez konieczności schylania się, czy szarpania meblem.

 

Źródło zdjęcia: www.kuchniewarszawa.com.pl

 

Wysokie fronty skrywające szuflady z koszami pozwalają wyjmować asortyment z obu stron, wszystko jest przejrzyste i nie trzeba wyjmować rzeczy, aby dostać się do tych najgłębiej ułożonych. Ponadto wysokość koszy można regulować dopasowując do aktualnych zapasów. Szerokość takich wysokich szuflad są bardzo różne, warto przy ich kreśleniu wziąć uwagę wymiary dostępnych koszy, bo te zwykle na zamówienie nie są robione. Producenci proponują zabudowanie boków panelami szklanymi - to zależy od upodobań zamawiającego.

 

Źródło zdjęcia: www.kuchniewarszawa.com.pl

 

Wysokości stref roboczych oraz wbudowanie urządzeń elektrycznych na odpowiedniej wysokości, poprawiają komfort i tworzą ergonomiczne warunki pracy, w efekcie nie odczuwa tego nasz kręgosłup.

 

[reklama]

Zamów sobie indywidualną ergonomiczną kuchnię komentarze opinie

  • Do Pani Edyty - niezalogowany 2016-07-29 12:31:46

    Fantastyczne wykończenie kuchni bardzo ergonomiczne. A jak stołek w Agencji Pani Edyto, wygodny i ergonomiczny?

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Wczasy, wycieczki, kolonie,

Biuro Podróży TAKT działająca od 1990 r. oferuje wyjazdy zagraniczne i krajowe : wczasy, kolonie , wycieczki, pielgrzymi oraz sprzedaż biletów..


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez tugrodzisk.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Biuro Obsługi Turystów TAKT z siedzibą w Grodzisk Mazowiecki 05-825, Żwirki i Wigury 9

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"